todo-logo-kere todo-logo-kere

Burkina Institute of Technology (BIT)

Status:

Completed 

Date:

2020

Site:

Koudougou, Burkina Faso

Size:

1,000 sqm

Client:

Stern Stewart Institute & Friends

After a successful collaboration with Kéré Architecture on the construction of the Lycée Schorge Secondary School, the Stern Stewart Institute decided to expand its campus with the commission of a new facility that would allow high school graduates to continue their education. 

The Burkina Institute of Technology is designed using a system of repeated modules, housing classrooms and auxiliary functions, arranged orthogonally to define a rectangular courtyard. The orthogonal arrangement of modules allows the campus to expand incrementally according to its needs. The modules are staggered, allowing air to flow through the central void, creating a cool space where students can relax and interact. 

Building on the experience acquired on the Naaba Belem Goumma Secondary School, the walls are made of poured local clay, cast in-situ. This innovative method meant construction could be completed within a tight timeframe, using large formworks that allowed an entire module to be poured in one session. Although the classrooms need mechanical air conditioning because of the IT equipment, the massive clay walls contribute significantly to cooling down the interior spaces. 

The repetitive roof profiles create a dynamic rhythm and form a chimney at the back of each module where built-up warm air can be released. Hung ceilings, made of local eucalyptus wood, brighten the interior spaces and complement the smooth clay walls. 

To create a sense of unity with the rest of the campus, the buildings are clad in a transparent skin of eucalyptus wood to match the Lycée Schorge. 

Located on a flood plain, the project included extensive landscaping work to protect the buildings. During the rainy season, water is channelled into a large underground tank that is later used to irrigate the extensive mango plantations on the campus. 

After a successful collaboration with Kéré Architecture on the construction of the Lycée Schorge Secondary School, the Stern Stewart Institute decided to expand its campus with the commission of a new facility that would allow high school graduates to continue their education. 

The Burkina Institute of Technology is designed using a system of repeated modules, housing classrooms and auxiliary functions, arranged orthogonally to define a rectangular courtyard. The orthogonal arrangement of modules allows the campus to expand incrementally according to its needs. The modules are staggered, allowing air to flow through the central void, creating a cool space where students can relax and interact. 

Building on the experience acquired on the Naaba Belem Goumma Secondary School, the walls are made of poured local clay, cast in-situ. This innovative method meant construction could be completed within a tight timeframe, using large formworks that allowed an entire module to be poured in one session. Although the classrooms need mechanical air conditioning because of the IT equipment, the massive clay walls contribute significantly to cooling down the interior spaces. 

The repetitive roof profiles create a dynamic rhythm and form a chimney at the back of each module where built-up warm air can be released. Hung ceilings, made of local eucalyptus wood, brighten the interior spaces and complement the smooth clay walls. 

To create a sense of unity with the rest of the campus, the buildings are clad in a transparent skin of eucalyptus wood to match the Lycée Schorge. 

Located on a flood plain, the project included extensive landscaping work to protect the buildings. During the rainy season, water is channelled into a large underground tank that is later used to irrigate the extensive mango plantations on the campus. 

Courtyard at the Burkina Institute of Technology (BIT). Photo by Kéré Architecture.
Courtyard at the Burkina Institute of Technology (BIT). Photo by Jaime Herraiz for Kéré Architecture.
Courtyard at the Burkina Institute of Technology (BIT). Photo by Kéré Architecture.
Plan of the Burkina Institute of Technology (BIT).
Section of the Burkina Institute of Technology (BIT).
Student walking at the Burkina Institute of Technology (BIT). Photo by Jaime Herraiz for Kéré Architecture.
Veranda of the Burkina Institute of Technology (BIT). Photo by Jaime Herraiz for Kéré Architecture.
View of a classroom through lamella façade at the Burkina Institute of Technology (BIT). Photo by Jaime Herraiz for Kéré Architecture.
Students talking at theBurkina Institute of Technology (BIT). Photo by Jaime Herraiz for Kéré Architecture.
Exterior view of the Burkina Institute of Technology (BIT). Photo by Kéré Architecture.
Model of the Burkina Institute of Technology (BIT).
Model of the Burkina Institute of Technology (BIT).