Kéré Architecture Kéré Architecture

Women’s Association Centre, Gando, Burkina Faso

Back to Projects

The programme of the building includes a classroom, a meeting room, an office, a kitchen and sanitary latrines. Furthermore the centre contains a storage room for agricultural goods and household effects. This offers possibilities for the women to store their harvested goods, then process them further and sell them later at the market to secure their own incomes. From October to May, the building will be used for educational purposes. Classes for adults will take place from 7am to 2pm. In the afternoon until sunset the building will be open to the village community and used by the women’s association for various activities. During the rainy season, from the end of May until the end of September (which is the high season for agriculture), the building will be used for information and campaigns, which can be initiated by the village community, the regional government or foreign organisations. During the rainy season, the women’s centre will be the only facility which offers dry, weather proof space for social events and storage of goods. The building should incentivise the government and other non-governmental organisations
to allocate more professionals in the fields of healthcare, development, agricultural technology, education, water management and forestry.

The target group of the project is a community of up to 300 women from the village of Gando and the surrounding area of the province Boulgou in Burkina Faso. This area includes about 2,500 people, most of whom make their livings as subsistence farmers. In this region, women are bearing the brunt of poverty. Up to 97% of the women over 15 years old are illiterate. To break the vicious circle of poverty and depression, the women want to form a strong social and economic union. The women’s association centre will improve their quality of life in a sustainable way by providing a platform for them to develop their economic and educational situation, and share information about health, nutrition and agriculture. The village community will contribute to the building through voluntary efforts, which will keep construction costs low.

completion year: 2012
gross floor area: 350m²
client: Songtaaba, women's association Gando and Schulbausteine für Gando e.V.